Lenfödem

Lenfödem; ilerleyici özelliği bulunan bir hastalık olmakla birlikte lenfatik sıvının bacak ve kollarda birikmesi sonucunda gelişen bir hastalık olarak da tanımlanmaktadır. Dolaşım sistemi problemi olan lenfödem; doğuştan ve sonradan gelişen olmak üzere iki grupta değerlendirilmektedir. Doğumsal lenfödem; damar bezleri ya da lenf bezlerinin doğuştan olmaması sonucunda gelişmektedir ancak bu problem yıllar sonra belirti göstermektedir. Sonradan gelişen lenfödem ise; sekonder lenfödem olarak tanımlanmakta ve lenf damarlarının çeşitli nedenler ile hasar görmesi sonucunda gelişmektedir.

Lenfödem problemi; bacaklarda ağırlık hissine eşlik eden ağrı, bileklerde esneklik hissinin azalması, kol ve bacaklarda ödem oluşması, yüzüğün ya da ayakkabının sıkması, bileklerde deri kalınlaşması gibi şikayetler ile belirti vermektedir.

Lenfödem tedavisinde öncelik hastalığın ilerlemesini önlemektir. Enfeksiyon ve yaralanma riskine karşı gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Örneğin; lenfödem riski bulunan kişinin ağır taşımaması, bacak bacak üstüne atmaması, çıplak ayakla gezmemesi, risk bulunan uzuvda iğne yaptırmaması, uzun süre ayakta durmaması ve ağır egzersizlerden kaçınması önerilmektedir.

Bize Ulaşın

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.

Konu seçiniz